Обращение Одесской городской организации работодателей в Кабинет Министров Украины о незаконном признании налоговой инспекцией договоров ничтожными.

Кабінет Міністрів України
01008, м. Київ, вул. М. Грушевського, 12/2

Державна податкова
Адміністрація України
04655, МСП, м. Київ-53, Львівська площа, 8

(Лист від 06.08.2008 р. №87/1)

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 06 лютого 2008 року № 262-р "Про заходи щодо удосконалення системи адміністрування податку на додану вартість" Державна податкова адміністрація України наказом від 18 квітня 2008 року за № 266 затвердила Примірний порядок взаємодії органів державної податкової служби при опрацюванні розшифровок податкових зобов'язань та податкового кредит на додану вартість у розрізі контрагентів.

Цей Порядок, як зазначено в п. 1.1. Порядку, запроваджується в органах державної податкової служби, зокрема, з метою удосконалення адміністрування податку на додану вартість, руйнування схем мінімізації податкових зобов'язань, ліквідації віртуального податкового кредиту з податку на додану вартість, повноти декларування податкових зобов'язань та інше.

При цьому, застосування Порядку не повинно суперечити законодавчим актам України.
Разом з цим. Порядок містить у собі норми, які суперечать діючому законодавству України, зокрема, нормам Цивільного та Господарського кодексів України, які регулюють відносини визнання правочинів недійсними,

Порядком визначено, що договір, який суперечить інтересам держави та суспільства – є нікчемним, таке твердження суперечить ч. 1 ст. 207 Господарського кодексу України, якою передбачено:
«Господарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закону або вчинено з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, або укладено учасниками господарських відносин з порушенням хоча б одним з них господарської компетенції (спеціальної правосуб'єктності), може бути на вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державної влади ви шано судом недійсним повністю або в частині».

Відповідно до ч. 2 ст. 215 Цивільного кодексу України нікчемним визнається правочин, «якщо його недійсність встановлена законом. У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається» .

Таким чином, Законодавство України передбачає лише один шлях визнання недійсності правочину. що суперечить інтересам держави та суспільства, це через прийняття судового рішення.

Тільки наявність судового рішення про недійсність правочину з мотивів його суперечності інтересам держави та суспільства, яке набрало законної сили, може слугувати підставою для виконання посадовими особами державної податкової служби дій, передбачених Порядком, зокрема, п. 5.5., 5.8, 5.9.

За відсутності судового рішення щодо визнання недійсним договору з мотивів його суперечності інтересам держави та суспільства, дії посадових осіб податкової служби з адміністрування податку на додану вартість за наведеним вище Порядком будуть незаконними.
З метою впорядкування діяльності податкової служби з адміністрування податку на додану вартість за наведеним вище Порядком з врахуванням норм Господарського та Цивільного кодексів України щодо визнання недійсними правочинів, пропонуємо внести відповідні зміни до Порядку, де передбачити у якості підстави для відповідних дій податківців наявність судового рішення з визнання недійсним правочину (договору).

З повагою,
Голова Одеської міської
організації роботодавців Шендеровський Ю.Ю.

Автор: Одесская городская организация работодателей

Ответ на данное письмо читайте на сайте
Компании «Бизнес Гарант» Одесса: www.law-ua.com

Контактное лицо: Юрий игоревич
Компания: Компания "Бизнес Гарант" Одесса
Добавлен: 23:52, 31.01.2009 Количество просмотров: 634

Corsair Infrastructure Partners объявляет о долгосрочных инвестициях от HarbourVest Partners., Corsair Infrastructure Partners, 00:10, 23.03.2019, США122
HarbourVest инвестирует в три фонда под управлением CIP, ориентированных на транспортную инфраструктуру

Andersen Global присоединяет сотрудничающую фирму в Румынии., Andersen Global, 00:58, 22.03.2019, США80
Ассоциация Andersen Global сегодня объявила о подписании соглашения о сотрудничестве с юридической фирмой Tuca Zbarcea & Asociatii, имеющей офисы в Бухаресте и Клуж-Напоке, и её налоговым подразделением Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.

Саудовская Аравия делает еще один шаг по пути трансформации., Программа архитектурных проектов, 20:49, 21.03.2019, другие страны33
Эр-Рияд (Саудовская Аравия) – 19 марта BUSINESS WIRE – Король Саудовской Аравии Салман ибн Абдул-Азиз Аль Сауд сегодня дал старт четырем проектам по повышению благосостояния для столицы королевства Эр-Рияда.

Israel Infrastructure Partners (IIP): дебютный фонд объемом $350 млн., Israel Infrastructure Partners (IIP), 20:47, 21.03.2019, Израиль44
Тель-Авив (Израиль) – 18 марта BUSINESS WIRE – Инвестиционная фирма Israel Infrastructure Partners (IIP), сконцентрированная исключительно на инфраструктурных инвестициях в Израиле, запускает свой дебютный фонд объемом $350 млн. - IIP I.

Israel Infrastructure Partners (IIP): дебютный фонд объемом $350 млн., Israel Infrastructure Partners (IIP), 17:44, 20.03.2019, Израиль39

Саудовская Аравия делает еще один шаг по пути трансформации., Программа архитектурных проектов, 16:37, 20.03.2019, другие страны44

Саудовская Аравия делает еще один шаг по пути трансформации., Программа архитектурных проектов, 23:42, 19.03.2019, другие страны51

Мы изучили анкеты с отзывами…!, "Центр обучения "Деловая инициатива", 23:48, 19.03.2019, Россия41
15 марта в рамках специализированной выставки «СТРОЙУРАЛ» мы провели мастер-класс на тему: «Отчего растет доход: заметки для руководителя!», в котором приняло участие около 20 руководителей компаний!

Германия – АСОНИКА, ООО НИИ АСОНИКА, 01:09, 19.03.2019, Россия42
В феврале 2019 года Генеральный директор ООО «НИИ «АСОНИКА», профессор Шалумов Александр Славович находился в Германии, в г. Росток по приглашению ведущих предприятий и вузов Германии.

Вопросы сельского туризма обсудят в рамках салона «Жизнь фермера 2019», МСЕ "Экспохлеб", 19:16, 14.03.2019, Россия39
В первый день салона «Жизнь фермера 2019», 14 мая 2019 года состоится круглый стол «Сельский туризм как драйвер развития сельских территорий России». Мероприятие пройдет в конференц-зале № 215 павильона № 75 ВДНХ.

15 марта старт экспресс-курса для руководителей: «Инструменты управления современной компанией»!, «ЦО «Деловая инициатива», 15:20, 12.03.2019, Россия61
Вы имеете БИЗНЕС или наоборот?! Получаете ли Вы от бизнеса то, что хотите или…? Подумайте, сколько стоит отсутствие Вашей головной боли и выход компании на следующий уровень прибыльности?!

Project Management Institute назначил Сунила Прашара своим новым президентом и генеральным директором., Project Management Institute, PMI, 22:37, 09.03.2019, США125
Институт управления проектами (Project Management Institute, PMI) сегодня объявил о том, что его Совет директоров назначил Сунила Прашара (Sunil Prashara) президентом и генеральным директором с немедленным вступлением в должность.

Project Management Institute назначил Сунила Прашара своим новым президентом и генеральным директором., Project Management Institute, PMI, 04:15, 07.03.2019, США95

Project Management Institute назначил Сунила Прашара своим новым президентом и генеральным директором., Project Management Institute, PMI, 16:41, 06.03.2019, США168

Джорджио Весприни назначен на должность регионального директора «Нестле Пурина ПетКер» в Восточном регионе, Нестле Пурина ПетКер, 01:30, 06.03.2019, Россия198
В руководстве «Нестле Пурина ПетКер» в зоне Европа, Северная Африка и Ближний Восток произошли кадровые изменения – с 1 марта 2019 года Джорджио Весприни, ранее занимавший пост корпоративного директора по продажам «Нестле» в Италии, занял должность Регионального Директора «Нестле Пурина ПетКер» в России, СНГ, Украине, Турции и Израиле (Восточный регион).